Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

torstai 19. lokakuuta 2017

Silmäpeilausta ja onnellinen rotukoira

Tänään peilattiin Raappavuoren Raappavuoren Jättipotin ja Gasoliinan silmät Salpausselän Koirankasvattajat ry:n järjestämässä joukkoterveystarkastustilaisuudessa, jossa eläinlääkäreinä olivat Per ja Lotta Axelson. Jättipotin merkinnäksi tulee terveet silmät ja Gasoliinan silmät peilattiin nyt toisen kerran ja ne ovat muutoin edelleen terveet, mutta tällä peilauskerralla lisämerkinnäksi tulee lievä distichiasis, sillä vasemmasta silmästä löytyi yksi ylimääräinen ripsi. Tiedot päivittyvät muutaman päivän sisällä KoiraNettiin ja lämmin kiitos Lauralle ja Backin perheelle. Huomasin, että kaikki I-pentujen tiedot ovat nyt KoiraNetissä päivittyneet ajantasalle koiranetissä taannoisia Mh-luonnekuvauksia myöten ja oikein onkin mukavaa luettavaa kuten G-pentujenkin meno monella saralla - aktiivista porukkaa!

Sukoka ry:llä on tämän vuoden teemana ollut Onnellinen rotukoira, joka on tuonut esille rotukoirien merkityksen, vastuuntuntoisen kasvatustyön ja myös omistajan vastuun koiran hyvinvoinnista. Suomessa tehdään laadukasta kasvatustyötä ja koirien terveyttä sekä luonnetta tutkitaan erilaisin mittarein. Suurin osa kasvattajistamme tekee kovaa työtä jokaisen pentueensa eteen ennenkuin edes astutusajankohtaa tai -matkaa on suunnitellut. Aikaa käytetään sukutaulujen, terveysriskien, luonteiden sekä ulkomuotojen tutkimiseen ja samalla kasvattajien tulee pitää mielessä koko rodun tulevaisuus. Lauantaina suuntaan Vantaalle Onnellinen Rotukoira-seminaariin, jossa on luvassa Sukokan tuoreimmat kuulumiset ja erinomaiset luennot sekä paljon hauskaa yhdessäoloa. Tilaisuudessa diplomeerataan ja kukitetaan myös juhlallisesti Lahden kasvattaja-akatemian suorittaneet akateemikot, paljon onnea akateemikoille!

Meidän tupamme ihan varmasti erittäin onnelliset rotukoirat koostuvat Hertasta, Reetistä, Sököstä, Jokerista ja Akasta. Ikähaitari on 6-kuisesta liki 13-vuotiaaseen. Meillä koirat eivät ole ikinä riidelleet keskenään tai ihmisten kanssa eikä niiden oloa rajata portein. Vaatimuksena meillä on aina ollut sopusointuinen ja tasapainoinen lauma, jonka tärkein perustekijä on osallisten riittävä keskinäisen ikäeron huomioiminen ennen uuden laumanjäsenen hankkimista ja jokaisen laumanjäsenen tapakoulutus. Selkeät ja johdonmukaiset säännöt sopuisassa porukassa luovat turvallisuuden tunteen jokaiselle. Koiriemme päivät koostuvat hyvästä ruuasta, säännöllisestä ulkoilusta sekä päivittäisistä urheiluhetkistä huomioiden eri yksilöitten ikä ja ikään sekä kuntoon kuuluva tarve, leikki- ja lepotuokioista, seurustelusta, rapsutteluista sekä yleiskunnon seuraamisesta ja johon kuuluvat viikottaiset kauneudenhoitopuolen rutiinit (karva, kynnet, silmät, korvat, tarvepesut) ja eläinlääkäriin vienti tarvittaessa.







Liian usein saa lukea lehdistä tai SoMe-maailman kautta uupuneista kasvattajista, koiranomistajista ja tilanteista, joihin ei apua ole saanut tukiverkon puuttumisen tai taloudellisen tilanteen johdosta. Pitäkää huolta läheisistänne ja puhukaa toisillenne, jotta voitte pyytää ja saatte apua tarvittaessa. Pitäkää mielessä, että koiranpito voi välillä olla yllättävänkin kallista. Olen huolissani myös koirien liiallisesta inhimillistämisestä sekä toiseen suuntaan vietynä välineistämisestä. Haluan yhä uskoa suuresta tavaratarjonnasta ja tämän hetken hektisyydestä huolimatta, että koira on onnellisimmillaan, kun sitä pidetään vain koirana. Koira tarvitsee kaikessa yksinkertaisuudessaan oikeasti vain turvallisen ympäristön, säännölliset ruokailu- ja ulkoilutusrutiinit, päivittäiset puuhastelu- ja hellittelyhetket sekä vastuunsa kantavan ja onnellisen omistajan. Koira ei tarvitse toista koiraa kaveriksi <- ajatus, jota on ihmisten mieliin iskostettu, mutta ennenkuin määrää käy lisäämään, niin pitää oikeasti ajatella oma jaksaminen sekä kulut, joita onkin sitten tuplasti. Koiranpito ei ole rakettitiedettä ja sen uskon, että mieliala eläviin olentoihin välittyy, joten pitäkää huolta itsestänne, jotta jaksatte nauttia arjesta ja koirastanne. Harmaan arjen iloksi ne olette itse itsellenne hankkineet ja ihmisen seurasta sekä supsatteluista koirat pitävät 💖

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kohti valtakunnallista Koiranpäivää!

Aloitin just viikonlopun vieton - ihanaa viikonloppua kaikille! Monenlaista menoa on luvassa 24.4. pidettävän valtakunnallisen Koiranpäivän ...